неделя, 24 януари 2010 г.

Disposable drawings

Наскоро попаднах на една отдавна търсена от мен книга - "Проиграни победи" на фелдмаршал Ерих Фон Манщайн, или както я знаех от по-рано "Изгубени победи". Един уникален разказ за Втората световна война през погледа на един от най-талантливите военни стратези, които световната военна история помни.

Рисунка от 2001-ва

Спомням си преди години, когато в търсене на военна литература и достоверни източници на информация за развитието на бойните действия и политическите взаимоотношения между враждуващите страни, винаги попадах на записки и описания на съветски генерали или американски писатели. Разбира се има голяма доза истина в много от техните разкази и оценки, но без съмнение едните повлияни от болшевишкия диктат, а другите от обичаен еврейски натиск и зависимост, преувеличават и не по-малко изкривяват историческите факти. Свикнали сме да гледаме и слушаме обичайните истории от филмите на BBC, Discovery, History Channel и др. Никога не е трудно да предвидим до къде ни водят те и кой ще бъде обичайния "the bad guy" нали?







Рисунки 2001-ва/2002-ра


Реших да се върна към една моя история в картинки от преди почти 10 години, която изрисувах и вместих мой текст, базиран на различни литературни източници. Тогава разбира се, не бях чел "Изгубени победи", но от тук от там се опитвах да не се влияя от червената литература или да извличам моменти, които носят достоверна информация и съвпадат с други източници описващи по-важните сражения.Спомних именно какво ме провокира и не като историк , а като художник да мина през интересните събития и да изградя мои композиции, които могат да бъдат възприети дори като кадри от филм или просто композиции и изображения неповлиани от други документални филми.Без възвеличавам или принизявам някоя от враждуващите страни просто исках да го направя, като интерес към съвършената стратегия на Вермахта , който независимо от медийните публикации и манипулации заслужава своето уважение!


Рисунка 2001-ва

Рисунка 2002-ра



Последната която направих , след като прочетох историята на Манщайн за Полската кампания

24.01.2010

11 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. "Изгубени победи". Върна ме в далечната 2004 когато за малко да излезе такъв комикс :)))

    ОтговорИзтриване
  3. хаха :)))) Ще се сетиш Бъксанов!! :)

    ОтговорИзтриване
  4. O, novata risunka e dosta dobra, naikak si moje da useti6, 4e ima razlika ot 10 godini ;)
    Iskam sega edna poredica za Vietnam :)))

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни! Чак се изненадвам, че толкова късно ги показваш пред по-широка аудитория!
    Подкрепям Пла за Виетнам, искаме напалм :)

    ОтговорИзтриване
  6. Fuck Việt Nam! Искам да превърнеш "The Hurt Locker" в graphic novel, хяхя.

    ОтговорИзтриване
  7. Особено след рисунка номер 4 тук, с взрива...Динамика, разпростираща се в рамките на части от секундата е изключително трудна за предаване. Евала!

    ОтговорИзтриване
  8. Гай Пиърс на парчета - кеф! :D

    ОтговорИзтриване
  9. Не ,не , аз ги видях в папка в офиса, неееее, убиваш ме, една дузина са...:)!:)

    ОтговорИзтриване