сряда, 13 януари 2010 г.

Подготовка и преподготовка


Предполагам е рано за посевни препоръки и съвети за пролетна обработка на почвата, но текстът ще си стои тук и може просто да ни напомня какво е най-важно и какво може да оставим на майката природа. Или да бъде просто като наръчник къде и кога трябва да се оре дълбоко, а също така и прави едно представяне на различни видове уреди за въпросните цели.
След като снежко е покрил къде повече, къде по-малко и къде хич, почвата е успяла да запази много специфична и ценна влага. В зависимост от снежната покривка разбира се, а тази зима не е от най-снежните, поне засега. За нещастие на земеделеца под нея запазват семената си и редица плевели, които не толерират особено самата обработка, целяща основно да подготви средата за нов плодороден живот, а в същото време небрежно посичаща постоянно надигащите им се и щръкнали, като чорбаджийски фесове глави. Независимо от това, разумният земеделец трябва да мисли предимно за реколтата, а не за всевъможната плевелна популация.


Обикновено през пролетта, щом стане възможно обработването на почвата обикновено се култивира и бранува или се грапи с глебло. В зависимост от площта и терена се препоръчват различни по мащаб и функции селскотопански машини и сечива. Разбира се, според възможностите на стопанина, но не винаги по-скъпата техника допринася по качествена култура.Особено важни са подходът и отношението към земята. Към плода. Целта все пак е с тази обработка да се намали изпаряването на почвената влага, богата на минаерални соли, като по този начин се ускорява и затоплянето на почвата.
При по-леките и рохкави почви може да се пристъпи към засяване или разсаждане на ранните и по-студоустойчиви зеленчукови растения веднага след пролетното брануване; при по-топлолюбивите се налага повече от едно култивиране или брануване, докато се затопли времето за сеитбата или разсаждането им.




По-тежките и свързани почви през пролетта се изорават или се прекопават на дълбочина 15-18 см (около 3/4 от есенната обработка) известно време след брануването или грапенето, когато почвената влага е намаляла.След изораването почвата отново се бранува или се грапи, за да се запази запасът от почвена влага и да се създадат по-благоприятни условия за сеитба и разсаждане.

Тук ще представя редосеялки, които грабнаха окото и вниманието ми..

VITASEM - механични навесни редосеялки



Навесните редосеялки VITASEM могат да се използват самостоятелно и ли в комбинация. Кутията със семена е разположена близо до рамката за навесни машини и по то зи начин центърът на тежестта е силно напред и така не се натоварва хидравликата на трактора.


Работни ширини 2,50 до 4,0 m
Модели: VITASEM 250, 300, 400





VITASEM - механични навесни редосеялки
Механичните редосеялки VITASEM A се сглобяват и
разглобяват бързо и лесно. При работа сеялката се опира винаги направо на валяка. По този начин ротационната брана може да се движи свободно. По желание един хидравличен бутален цилиндър наклонява редосеялката над уреда обработващ почвата – за по-добро разпределяне центъра на тежестта спрямо трактора.
Работни ширини 2,50 до 4,0 m

Модели: VITASEM A 251, 301, 401

AEROSEM - пневматична навесна редосеялка
Пневматичните навесни редосеялки се сглобяват бързо и лесно. Бързо свързващият се прикачен триъгълник с бързо действащо затварящо устройство представлява сигурна връзка. Резервоарът за семената за посев е така
разположен, че тежестта да бъде по-близко до трактора.
Работни ширини: 3,0 до 6,0 m.
Модели: AEROSEM 300, 400, 3000, 4000, 4500, 5000, 6000




AEROSEM F - Машини с преден резервоар(Определено най-оптималното и ефективно според мен!)
Машините с преден резервоар за равномерно разпределяне на товара и по-малък разход на мощност (20%). Надстрояване на бързосвързващите системи. В задната част на трактора се намират разпределителната глава,тръбитезасемена,сеялковата шина и системата за работните органи. Височината на пълнене на кутията за семена е само 128 cm.
Работни ширини: 5,0 и 6,0 m.
Модели: AEROSEM F 5000, 6000


Спомням си времената, когато в местното ТКЗС се събираха 20-на женици на една сеялка и трябваше да пускат равномерно и внимателно. Е, сега определено не е така и може с удоволствие да ползваме съвременните технологии. Да внимаваме, защото каквото посеем - това ще пожънем и моментът не е за пренебрегване.

До пролетта има време за много неща, както и за въпроси към мен. Винаги готов със съвет и препоръка.

8 коментара: